kawa w ziarnach arabica

Wybór między kawą ziarnistą i kawą rozdrabnianą jest mniej więcej taki tak wybór pomiędzy herbatą liściastą, a taką woreczkowaną. Co jest w środku? W sumie nie wiadomo, musimy opierać się na informacji, jaką przynosi nam producent. Jakim sposobem wobec tego dokonać optymalnego pod kątem wymagań wyboru?

kawa robusta

Kawa ziarnista – atuty
W kawie w ziarnach dłużej konserwowany jest aromat. Wskutek tego, jeżeli decydujemy się na droższą mieszkankę kaw (Arabica i Robusta w zestawieniu 3:1) i zamierzamy z tej mieszanki korzystać przez dłuższy czas, wybór jest prosty – kawa ziarnista. Aromat tego rodzaju kawy wydziela się przy jakimkolwiek mieleniu obojętnie od tego, czy używamy to mielenia:
•    Młynka manualnego
•    Młynka automatycznego
W zależności od sposobu rozdrabniania zdobywamy kawę o przeróżnych wartościach. I tak dla mielenia automatycznego o wiele poprawniejsze są mieszanki arabica i robusta, zaś dla mielenie ręcznego o wiele odpowiedniej sprawdzi się sama arabica. Sytuacja ma się kompletnie inaczej w wypadku mielenia z użyciem profesjonalnego młynka zainstalowanego w automacie ciśnieniowym. W takim przypadku mechanika scalona z delikatnością powoduje, że nawet w największym stopniu elitarny gatunek kawy nie traci na wartości wskutek zastosowania zaawansowanych technik pod ciśnieniem i zachowania szczególnej temperatury mielenia.
Kawa mielona – plusy

Kawa Kopi Luwak Sumatra

Kawa mielona jest fenomenalną opcją, jeśli nie mamy młynka do kawy ani nie korzystamy z ekspresu ciśnieniowego, lecz nadal zależy nam na odpowiedniej jakościowo kawie. Wtedy najszybszym sposobem jej zdobycia jest kupno kawy mielonej. Nadaje się ona zarówno na przygotowanie kawy zalewanej (takiej wymagającej zaparzania) jak oraz do użycia w ekspresach automatycznych-przelewowych, gdzie wystarczy dosypać zmielonej kompozycji i po kilku minutach zdołać rozkoszować się przednią kawą.
W doborze dobrej jakościowo kawy, zawsze wspomoże nam etykieta, na której w świetle polskiego prawa, powinna znaleźć się cała lista składników towaru oraz sposób ich wykorzystania. Stale kierujmy się naturalnie zwartością pudełka z kawą, a nie marką, które wielokrotnie może nas zmylić.